
Activiteiten Frans Copijn Stichting 1978- 2016
De oprichting van de Frans Copijn Stichting vond plaats in 1978 door Wim Schukking (zie statuten) in overleg met Frans en Lore Copijn en in overleg met de oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, de heer J.C. Ebbinge Wubbe, met zijn rapport van 28 juni 1978.
In het eerste bestuur zaten Titus Witsenburg (geëmigreerd naar Australië) voorzitter, Wim Schukking (1912-1998) lid, Ruth Hartman secretaris en penningmeester (1935-2022), Allrik Copijn (1938-2007) en J'ørn Copijn, beiden lid.
Wat is reeds gedaan in deze periode:
Er zijn brieven geschreven naar diverse stichtingen om schenkingen binnen te halen.
In 1980 zijn zo 20.000 gulden aan inkomsten gegenereerd, er is een verzekering afgesloten en er is een brandkast en karton voor passepartouts aangeschaft.
In 82-84 zijn betaald KvK 81, 82, 83, verzekering 82-83, koffers en vervoer, reisverzekering Zweden, wissellijsten gemaakt, passepartouts 1e en 2e deel, 4 reproducties op ware grootte van de Mistletoe, de Berk, Krijtrotsen (Rügen), rivier de Alle Oost-Pruisen, samen met Copijn Utrecht.
In 1983 een tentoonstelling in Stockholm samen met Arne Klingborg georganiseerd van 58 schilderijen van Frans Copijn, deze zijn door Allrik en J'ørn daar naartoe gebracht en weer opgehaald.
Alle financiën kwamen volgens Ruth uit de ‘hoge hoed’ van Wim Schukking, dat wil zeggen via zijn relaties.
Nieuwe activiteiten in 2016-2025 en daarna:
Nieuw bestuur samengesteld in 2016 bestaande uit
J'ørn Copijn, voorzitter
Elisabeth Copijn, penningmeester
Urte Meier-Copijn, lid
Fionna Oltmann-Copijn, lid
Lia Copijn-Schukking, lid
Volgens de statuten moeten er 5 bestuursleden benoemd worden, deze zijn bij de KvK ingeschreven
Biografie van Frans Copijn door Urte en Fionna geschreven in het Duits, 2016
Elk bestuurslid betaalt 100,- euro per jaar in een ‘pot’ voor algemene onkosten
De verzekering is opgeheven, leek niet zinvol met de schilderijen in de brandkast
Voor het goed opbergen van de schilderijen zijn nu 10-12 zwarte dozen/mappen gekocht
Diverse advertenties in Motief met de vraag wie nog originele schilderijen van Frans Copijn heeft en/of herinneringen aan Frans Copijn heeft
Diverse nog levende personen gevraagd om hun herinneringen aan Frans Copijn op te schrijven en aan de Frans Copijn Stichting te mailen
Boek maken over Frans Copijn en zijn werk samen met uitgeverij Cichorei (www.uitgeverijcichorei.nl) Jaap Verheij en Inge Gorris samen met de Frans Copijn Stichting, J'ørn, Elisabeth en Lia Copijn en extern Bob Siepman van den Berg
Inventarisatie en fotograferen van “alle” schilderijen en de teksten onder de schilderijen, uitgeschreven door Jaap Verheij en Inge Gorris
Website maken voor de Fans Copijn Stichting door Willemijn Roelofsen. De website voor de Frans Copijn Stichting zal in het Nederlands worden gemaakt met een Duitse overzichtspagina.
Bij de Iona Stichting in Amsterdam (www.iona.nl) is een fonds op naam opgericht, Fonds Frans Copijn (Fonds 6018) de Iona Stichting heeft een ANBI-status (mensen en relaties die een bijdrage/schenking willen overmaken doen dit op een banknummer van de Iona Stichting, zie hieronder.
Crowdfunding naar familie, vrienden en relaties, stichtingen en particulieren in NL, DE en Zwitserland, om weer een financiële basis te krijgen, alle bestuursleden maken een lijst van stichtingen en personen in hun regio om daar deze crowdfundingfolder naartoe te sturen en verwijzen naar de nieuwe website.
Jaap Verheij maakt een folder voor de crowdfunding in NL en Duits om te mailen naar meerdere relaties.
Beschrijving van de fenomenologische werkwijze van Frans Copijn door Bob Siepman van den Berg.
Locaties voor tentoonstelling opzoeken met veel randvoorwaarden zoals licht, veiligheid e.d. door Elisabeth Copijn.
Verkoop van de reeds aanwezige reproducties rivier de Alle, oost Pruisen (nu Polen), Krijtrotsen Rügen, Misteltoe, Berk, per stuk 8 euro, per 2 stuks 14 euro, per 3 stuks 18 euro, per 4 stuks 20 euro bij Karbonkel in Zeist en bij tentoonstelling(en)
Peter Cox heeft de schilderijen gefotografeerd die in het boek en op de website worden gebruikt.
De wens is om in 2026, honderd jaar na aankomst van Frans in 1926 in Dornach, een tentoonstelling in het Goetheanum te houden.